yvonnemaria

Yvonne Marias Blogg

Statispionen Radler

with 3 comments

Jag publicerade följande på Dag Sandahls blogg angående fallet Radler:

Radler var som bekant universitetslektor i kyrkohistoria Lund fram till början av 1990-talet. Han lämnade inte sin tjänst frivilligt. Institutionen kontaktades av Säpo i ärendet, och Radler ställdes då inför alternativet att antingen avgå frivilligt eller också ställas offentligen till svars för sina handlingar som Stasi-agent. Detta var bakgrunden till att han sökte sig till Burträsk, där kyrkoherdetjänsten just blivit ledig.

Uppgifterna om hans agentverksamhet spreds emellertid i akademiska teologkretsar, vilket gjorde att Radler inte fick de uppdrag vid Uppsala universitet som han siktat in sig på och heller inte det stöd för språkgranskning av manuset till sin Dogmatik som han räknat med. Han har aldrig lärt sig skriva svenska korrekt, och som ni kanske sett är språkbruket i detta verk minst sagt uselt.

Jag vikarierade som institutionssekreterare på Kyrkohistoriska just den termin då DDR föll (på Dags blogg har jag felaktigt skrivit murens fall). Det kom ständiga samtal från DDR till Radler, särskilt från en kvinna, som ibland lät upphetsad när hon ringde. Enligt Radler var det abbedissan i det evangeliska klostret i Quedlingburg, men jag misstänkte redan då att det var något lurt med det hela. Så här i efterhand antar jag att kvinnan var hans kontaktperson på Stasi.

Radler har alltid varit litet av en mytoman, och han tyckte om att skryta – både om synder och bedrifter. Han framställde sig som en oemotståndlig kvinnokarl, men det mesta var faktiskt rena påhitt och stämde lika litet som hans påstående att han skulle ha utnämnts till professor i Halle. Han visade upp ett märkligt dokument som skulle bekräfta detta, men när jag ringde till universitetet hade man där aldrig hört talas om någon Aleksander Radler!

Annonser

Written by yvonnemaria

augusti 6, 2012 den 9:58 f m

Publicerat i Stasi

Tagged with

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Från tiden vid kyrkohistoriska 1989.
    .
    Under mina fördoktorala studier vid teologen i Lund 1989-90 fick jag Aleksander Radler som handledare. När jag första gången kom till hans tjänsterum för att få hjälp med mina studier, fick jag ingen handledning alls, utan han ville hellre prata om helt andra saker. Han ville veta om jag var gift. (Jag hade inte talat om för någon att jag höll på att skilja mig från min amerikanske man i USA, och undrade om och hur han visste detta.) Han frågade: ”Berätta om din tid i USA!” Jag fick en obehaglig känsla: Ville han få uppgifter om min f d amerikanske man? Han frågade var i USA denne nu bodde, som senare dog 2003 i Florida och som tjänstgjort i The Navy, (kanske intressant?). Radler infann sig inte utan att förvarna mig till ett nytt överenskommet möte för handledning. Kanske var han besviken över att inte ha fått någon info alls om det han ville veta. Eller hade Stasi varnat honom för att prata mer med mig, eftersom jag tydligt visat mig misstänksam mot honom och inte berättat något alls om USA? Eller tyckte Stasi att en doktorand på amerikansk teologi inte skulle få någon handledning?

    INGER THÖRNQVIST

    augusti 10, 2012 at 2:14 f m

  2. […] allt är sant vet jag inte. Professorn i historia, Yvonne Maria Werner, har ju på sin blogg förklarat att hon kontaktat Halle och att de där inte kände till någon Aleksander Radler med […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: